טיוטת התכנית הכלכלית לשנת 2026 | מהלכים לשלילת אישורים של פטוֹר/הקטנה מניכוי מס במקור
טיוטת התכנית הכלכלית לשנת 2026
פורסמה באופן לא-רשמי טיוטה ראשונה של קובץ החלטות הממשלה שאמורות להיות מאושרות במסגרת חוק ההסדרים הקרוב ("הטיוטה") (קישור לטיוטה).
הטיוטה כוללת מספר שינויים מוצעים ובכללם אלה:
-
קביעת הוראת-השעה שבמסגרת ייקָבעו תמריצי מיסוי למַעבר לישראל לפי העקרונות הבאים: (1) ההטבה תינתן למי שהָיה תושב ישראל לראשונה בשנת 2026 ולתושב חוזר ותיק כמשמעותו בסעיף 14 לפקודה ששב לישראל בשנת 2026 ("זכאי"); (2) ההכנסה מיגיעה אישית של הזכאי שהופקה בישראל תהיה פטורה ממס לפי המפורט להלן: (א) בשנים 2026 ו-2027 – עד לסכום של 1,000,000 ₪; (ב) בשנת 2028 – עד לסכום של 600,000 ₪; (ג) בשנת 2029 – עד לסכום של 350,000 ₪; (ד) בשנת 2030 – עד לסכום של 150,000 ₪; (3) האמור לא יפגע בהטבה לפי סעיף 14 לפקודת מס הכנסה; (4) בתיקון החקיקה ייקָבעו תנאים שונים, במטרה להבטיח את הגשמת תכלית ההטבה שהינה עידוד עליה וחזרה לישראל בשנת 2026, ובכלל זה הגבלה על מתן ההטבה במקרה שההכנסה מתקבלת מקרובי משפחה של הזכאי, ומגבלות לעניין זכאותם של מי שעלו לישראל בשנים שקָדמו לשנת 2026 אך לא הסדירו את מעמדם כעולים.
-
קידום חקיקת סעיפים 50 ו-51 להצעת חוק התוכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנות התקציב 2023 ו-2024), התשפ"ג-2023 (קישור להצעה), שעניינם איסור החזקת מזומן בסכום של למעלה מ-200,000 ₪;
-
תיקון חוק צמצום השימוש במזומן כך שהמגבלה החָלה כיום על עשיית עסקות במזומן, העומדת על סכום שמעל 6,000 ₪, תחול גם על החלפת שיק למזומן, לרבות ניכיון שיק על-ידי גוף פיננסי מפוקח;
-
תיקון סעיף 141א לפקודת מס הכנסה באופן הבא: (1) החלת חובת דיווח על נותן שירותים פיננסיים לדַווח כי לא בוצעו באמצעותו פעולות בסך של למעלה מ-50,000 ₪; (2) הארכת משך שמירת המידע המתקבל במאגר מתקופה של 3 שנים לתקופה של 7 שנים, כך שניתן יהיה לעשות בו שימוש יעיל הן לצורך שומה אזרחית והן במישור הפלילי במקרים המתאימים;
-
קידום סעיפים 8(4) ו-(6) להצעת חוק התוכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2025), התשפ"ה-2024 (קישור להצעה), שעניינם העברת נתונים מפלטפורמות דיגיטליות להשכרת נכסי מקרקעין לטובת שיפור הליכי השומה;
-
קידום תיקון תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות רכב), התשנ"ה-1995, תקנות מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 וצו הבלו על הדלק (פטור והישבון), התשס"ה-2005 על-מנת לקבוע, כי הָחל מיום 1.7.2026 לא תותרנה ניכוי הוצאות ששולמו בְּשל רכישת דלק המשַמש להנעת כלי רכב, ניכוי מס תשומות שמתחייב בו עוסק בְּשל רכישת דלק המשַמש להנעת כלי רכב והישבון בלו ששולם על דלק המשַמש להנעת כלי רכב, לפי העניין, אם לא הותקן ברכב שלגביו נתבע הניכוי או ההישבון מכשיר למדידת תצרוכת הדלק, ובהתאם למתווה שגובש בדיונים בוועדת הכספים;
-
קידום סעיף 15 להצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2025), התשפ"ה-2024 (קישור להצעה), שעניינו ביטול סעיפים 56 ו-71א לחוק מע"מ ותיקון סעיפים 61, 64, 69א ו-128 בו, כך שיבוטל איחוד עוסקים;
-
קידום הצעת חוק לתיקון 268 לפקודת מס הכנסה (קישור להצעה) שעניינה בדיווח על הכנסות מדמי שכירות וכן בגובה הפטוֹר ממס על הכנסה מהשכרת דירת מגורים;
-
הכללת שבח חייב שנצמח במכירת דירה במסגרת חישוב ההכנסה החייבת במס נוסף אשר יחיד חייב עליה במס (כפי שהוצע בהצעת חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2025) (הקפאת עדכוני מס ומס יסף), התשפ"ה-2024 (קישור להצעה));
-
אימוץ פילאר 2 וגיבוש תמריצים להבטחת האטרקטיביות של מדינת ישראל;
-
תיקון סעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה בהתאם לעקרונות תזכיר חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (הכנסתה של קופת גמל) (מס'...), התשפ"ה-2025 (קישור לתזכיר).
מהלכים לשלילת אישורים של פטוֹר/הקטנה מניכוי מס במקור
שלשום, 11.11.2025, פורסמה הודעתה בנושא של רו"ח פזית קלימן, סמנכ"לית בכירה שומה וביקורת ברשות המסים (קישור להודעה).
בגדרהּ של ההודעה צוין, כי בימים אלה נשלחים מכתבי התראה* לנישומים,** שיש להם אחד או יותר מהליקויים המפורטים להלן ובידיהם אישור פטוֹר/הקטנה מניכוי מס במקור בתוקף: (א) לא הוגש דו"ח מפורט למע"מ בהתאם לקריטריונים המפורטים בפסקה 5.2.3 להוראת ביצוע מס' 1/2025 בנושא אישורי ניכוי מס במקור ואישורים לפי חוק עסקאות גופים ציבוריים לשנת-המס 2025 (קישור להוראה); (ב) קיימים מחדלים בתחום הגבייה, דהיינו קיום חובות בהרשאה של מעל 10,000 ₪, וחובות קנס מינהלי במס הכנסה, ניכויים, מע"מ ומיסוי מקרקעין; (ג) נישומים בענפי כוח-אדם, קבלנים, הובלות, מסחר במתכות, מסחר בדלק ושמירה וניקיון, עם מחזוֹר במע"מ בשנים-עשר החודשים האחרונים של מעל מיליון ₪, ללא תיק ניכויים או שתיק הניכויים שלהם סגור או בלתי-פעיל.
* במסגרת פעילות רשות המסים להגברת האכיפה והעמקת הגבייה, מבצעת הרשות מהלכים של שליחת מכתבי התראה לשלילת אישורים של פטוֹר/הקטנה מניכוי מס במקור, וזאת בְּשל ליקויים שיש בתיק הנישום.
** ניתן לעיין ברשימת הלקוחות שקיבלו מכתבי התראה ושלילה בשאילתא 213 בלשונית "התפלגות מצב אישור", בעמודה "אישור+התראה".
עם זאת, על-פי המצוין בהודעה, ממהלך זה מועטה אוכלוסיית "זכאי חרבות ברזל" – אוכלוסייה שנפגעה בתקופת המלחמה ואוכלוסיית אנשי המילואים.
עוד צוין בהודעה, כי במכתבי ההתראה צוינו הליקויים שהתגלו וניתנו לנישום 30 ימים להסרתם; וכי אם לאחַר תקופה זו לא יוסרו הליקויים, אזי יישלל האישור ותשלח הודעה לנישומים לגבי תוקף האישור.
הודעה זו מצטרפת להודעות קודמות בנושא של רו"ח קלימן מיום 27.5.2025 (קישור להודעה), מיום 25.11.2024 (קישור להודעה), מיום 18.6.2024 (קישור להודעה), מיום 5.6.2023 (קישור להודעה), מיום 15.11.2021 (קישור להודעה) ומיום 14.6.2021 (קישור להודעה), להודעתה של רו"ח קלימן מיום 14.6.2021 בנושא "מהלכים לשלילת פטור מניכוי מס במקור – הנמקה 75 – חוסר במסמך מהותי"* ולהודעתה מיום 25.11.2024 (קישור להודעה).
* הנמקה 75 נרשמת כאשר בעת בדיקה ראשונית של הדו"ח השנתי במשרד השומה נמצא כי הדו"ח הוגש כשחסר בו מסמך מהותי שהיעדרו אינו גורם לכך שיראו בדו"ח ככזה שלא הוגש.