תזכיר חוק לתיקון חוק מע"מ | דיגיטציה של הצהרות על הכנסת והוצאת כספים מאזור יהודה ושומרון | תביעה לביטול חיוב בכפל-מס
תזכיר חוק לתיקון חוק מע"מ
ביום 16.12.2025 פורסם תזכיר חוק התוכנית הכלכלית (תיקוני חקיקה ליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2026), התשפ"ו-2025 – פרק_': חוק קידום התחרות בשוק הבנקאות (תיקון לחוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975) ("תזכיר החוק" או "התזכיר") (קישור לתזכיר).
במסגרת התזכיר מוצע לתקן את חוק מע"מ כך שהפסד שצָבר בנק (כמשמעותו בחוק הבנקאות (רישוי), התשמ"א-1981) בחמש השנים הראשונות ממועד רישומו כמוסד כספי ולא קוזז כנגד השכר ששילם לשנת-המס שבה נוצר ההפסד, יהיה ניתן לקיזוז כנגד הריווח והשכר ששילם בשנת-המס שבהּ הוא חייב בתשלום מס ריווח, עד לתום ההפסד שצבר כאמור.
זאת, בתחולה לגבי הפסדים שנוצרו לבנק בשנת-המס 2026 ואילך.
התזכיר הינו בעקבות המלצות צוות העבודה הבין-משרדי ("הצוות") שמוּנה בחודש נובמבר 2024 על-ידי שר האוצר ונגיד בנק ישראל, בראשותם המשותפת של הממונה על התקציבים במשרד האוצר והמפקח על הבנקים בבנק ישראל,* על-מנת לגבש המלצות להגברת התחרות בשירותים שמעמידים תאגידים בנקאיים למגזר הקמעונאי, ובכלל זאת לגבש המלצה לעניין מתן רישיון תאגיד בנקאי לגופים נוספים, כך שיוכלו לקבל פיקדונות מהציבור ולתת אשראי למגזר הקמעונאי.
* בנוסף על יושבי הראש המשותפים, הצוות כָּלל גם את יו"ר רשות ניירות ערך, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, הממונה על התחרות, המשנה ליועצת המשפטית לממשלה (משפט כלכלי), ראש האגף ליציבות פיננסית בבנק ישראל ומנהלת יחידת רישוי ובנקים חדשים בפיקוח על הבנקים.
המלצות הצוות* הוגשו בחודש אוגוסט 2025 (קישור להמלצות) ואומצו על-ידי שר האוצר ונגיד בנק ישראל.
* ראו המלצה מס' 3(10).
דיגיטציה של הצהרות על הכנסת והוצאת כספים מאזור יהודה ושומרון
ביום 15.12.2025 פורסמה הודעת רשות המיסים בנושא.
למַעבר להודעה, לחצו כאן.
תביעה לביטול חיוב בכפל-מס מכוח סעיף 50(א) לחוק מע"מ
ביום 10.12.2025 ניתן פסק-הדין של בית-המשפט המחוזי מרכז-לוד בעניין לירז אברג'יל.
עניינו של פסק-הדין בתביעה (להבדיל מערעור) שהגישה התובעת נגד אגף המכס והמע"מ, מנהל מס ערך מוסף 1 – היחידה לפשיעה חמורה ("הנתבע"), במסגרתה התבקש בית-המשפט לקבוע כי היא אינה חייבת בתשלום סך של 62,172,996 ₪, בערכיו במועד הטלתו, אשר לטענת הנתבע חויבה התובעת בתשלומו במסגרת החלטה מיום 10.8.2015 להשית עליה חיוב בכפל-מס מכוח סעיף 50(א) לחוק מע"מ בְּשל חלקהּ בהוצאת חשבוניות שלא כדין.*
* במהלך שנת 2013 נעצרו התובעת ובעלה, מר יעקב אברג'יל (ביחד, "בני-הזוג"), בחשד כי היו מעורבים בביצוע עבירות שונות, ביניהן עבירות מס בהיקף כלכלי ניכר, בין השאר בגין הוצאת חשבוניות פיקטיביות בין השנים 2013-2011. דוּבּר בפרשייה רחבת היקף, אשר סבבה הברחות זהב משטחי הרש"פ ומתן כיסוי חשבונאי פיקטיבי לפעילות אסורה זו – בסכומי עתק. התובעת, שהיא אם לילדים קטנים, שוחררה ממעצר, ומאז הֵחלו בעניינם של בני הזוג ההליכים הפליליים. עם התקדמות החקירה הפלילית, נקט הנתבע בהליכים אזרחיים ביחס לחובות המס הנובעים לשיטתו מפעילותם של בני-הזוג. אין מחלוקת, כי יעקב אברג'יל חויב מכוח הוראות סעיף 50 לחוק מע"מ בתשלום כפל-מס בגין אותה פרשיה, בהיקף רחב יותר מזה שיוחס לתובעת.
עיקר טענות התובעת הן כי הודעת החיוב בכפל-המס לא נמסרה לה כדין ולמעשה לא נמסרה לה כלל וכי בכל מקרה, המדינה ויתרה על חיוב זה במסגרת הֶסדר טיעון אליו הגיעו הצדדים בהליך פלילי שהתנהל נגד התובעת, או כי עצם הקביעוֹת באותו הֶסדר טיעון שוללות את השתת החיוב.
בית-המשפט, מפי השופט ד"ר א' גורמן, דחה את התביעה (קישור לפסק-הדין).