לוגו אלכס שפירא ושות׳

תובענה ייצוגית נגד רשות המיסים | החלת חובת הגשת דוח תקופתי מפורט למע"מ על עוסקים שמחזור עסקאותיהם עולה על 500,000 ₪

החלת חובת הגשת דוח תקופתי מפורט למע"מ על עוסקים שמחזור עסקאותיהם עולה על 500,000 ₪

רקע

כידוע, כחלק מהמלחמה בהון השחור בכלל, ובתופעת הוצאת חשבוניות מס שלא כדין בפרט, נקבעה בחוק מע"מ חובה על עסקים אשר עומדים בתנאים המפורטים בסעיף 69א(ז) לחוק האמור לבצע דיווח מפורט חודשי.*

* הכַּוונה לקובץ המשודר לרשות המסים הכולל את כל חשבוניות המס שהעוסק הוציא, כל חשבוניות המס שהעוסק קיבל, וסכומן הכולל של כל חשבוניות העסקה שהוציא או שקיבל, הכול לעניין תקופת הדיווח הכלולה בדוח.

סעיף 69א(ז) לחוק מע"מ קובע את התנאים שבהתקיימם עוסק חייב בהגשת דיווח מפורט. בין השאר, קבוע בסעיף הרף המזערי של מחזור עסקאות המחייב בהגשת הדוח המפורט. בהתאם לפסקה (1), חובת הדיווח חלה על מי שמחזור העסקאות שלו עומד על 2.5 מיליון ₪, או שחלה עליו חובה לנהל פנקסי חשבונות לפי שיטת החשבונאות הכפולה מכוח הוראות ניהול פנקסי חשבונות שנקבעו לפי סעיף 130 לפקודת מס הכנסה (אף אם מחזוֹר עסקאותיו נמוך מהרף האמור). ואילו בהתאם לפסקה (2), חובת הדיווח חלה על מי שמחזוֹר העסקאות זה עומד על 1.5 מיליון ₪, ומתקיימים לגביו אחד התנאים הקבועים באותה פסקה, המתייחסים לחובות שונות החָלות עליו או לאופן רישומו כעוסק לפי החוק.

התיקון במסגרת החוק להשגת יעדי התקציב

ביום 27.3.2025, וכפי שדיווחנו במבזק מס' 2123 (קישור למבזק), פורסם ברשומות החוק להשגת יעדי התקציב וליישום המדיניות הכלכלית לשנת התקציב 2025 (תיקוני חקיקה), התשפ"ה-2025 ("החוק להשגת יעדי התקציב" או "החוק") (קישור לחוק).
נזכיר, כי בגדרו של החוק להשגת יעדי התקציב נכללו מספר תיקוני חקיקה ובכללם תיקון עקיף מס' 64 לחוק מע"מ.
במסגרת תיקון זה, הורחבה חובת הגשת הדיווח המפורט הקבועה בסעיף 69א(ז) לחוק מע"מ וזו הוחלה על כל עוסק שמחזוֹר עסקאותיו השנתי עולה על חצי מיליון ₪ (נותרה על כנה החלופה שלפיה חלה על העוסק חובה לנהל פנקסי חשבונות לפי שיטת החשבונאות הכפולה מכוח הוראות ניהול פנקסי חשבונות שנקבעו לפי סעיף 130 לפקודה).
בנוסף, נמחקה פסקה (2) שבסעיף 69א(ז) לחוק שצוינה לעיל.
תחולתו של סעיף 69א(ז) לחוק מע"מ, בנוסחו המתוקן, נקבעה ליום 1.9.2025, וזאת לגבי דוח שהוגש הָחל ביום 1.10.2025 ואילך.

הודעת רשות המיסים

בהמשך לאמור, נבקש לעדכנכם, כי אתמול (13.7.2025) פורסמה הודעת רשות המיסים לפיה הָחל מהדיווח התקופתי למע"מ לחודש ספטמבר 2025, שאותו יש להגיש בחודש אוקטובר 2025, חלה חובה על כלל העוסקים במשק, עצמאים וחברות, שמחזור עסקאותיהם עולה על 500,000 ₪, להגיש דיווח תקופתי מפורט למע"מ.
למַעבר להודעה, לחצו כאן.


תובענה ייצוגית נגד רשות המיסים

ביום 8.7.2025 ניתנה החלטתו של בית-המשפט המחוזי בחיפה בעניין סטולרמן הובלות ולוגיסטיקה בע"מ.

המבקשת הגישה בקשה לאישור תובענה ייצוגית ("בקשת האישור") כנגד מנהל מע"מ, בגדרהּ נטען, כי המשיב פועל בניגוד לסעיף 91 לחוק מע"מ בכך שחרף הגשת ערעור על תשלום חוב מע"מ, המקפיא את תשלומו, פועל המשיב לגבייתו ומטיל קנסות פיגורים.
עוד טענה המבקשת, כי היות שהמשיב הֵחל לנקוט נגדה בהליכי אכיפה וגבייה בגין חוב שהוקפא עֵקב הגשת הליכי ערעור, ועל-מנת לעצור את מרוץ הקנסות, היא שילמה ביום 8.2.2024 את קנס הפיגורים שנצבר עד לאותו מועד בסך 22,557 ₪.
לשיטת המבקשת, ההליך ראוי להתברר כתובענה ייצוגית כנגד רשות בהתאם לפרט 11 לתוספת השנייה לחוק; והתובענה מעלה שאלות מהותיות של עובדה ומשפט המשותפות לחברי הקבוצה.
במסגרת הבקשה לאישור, הגישה המבקשת בקשה להורוֹת למשיב להשיב על שאלון ולגלות מסמכים ונתונים ספציפיים ("בקשת הגילוי").

בית-המשפט, מפי השופט א' באומגרט, דחה את הבקשה לאישור (קישור להחלטה).

השופט באומגרט קבע, כי עיון בבקשת האישור אינו מלמד שהונחה התשתית הראייתית הראשונית לקיומה של קבוצה ועניינה של הבקשה במקרה הפרטני של המבקשת בלבד וזו אינה מַצביעה, גם לא באופן ראשוני, על קיומה של קבוצה.
השופט הוסיף וציין, כי עיון בבקשת הגילוי מעלה שלמעשה מטרתה הוא להוכיח קיומה של קבוצה וכן את עילת התביעה, "כלומר, המדובר במסע דייג שמטרתו להוכיח קיומה של קבוצה לאחר הגשת בקשת האישור, שעה שהיה על המבקשת להיערך לכך עובר להגשת בקשת האישור" [ההדגשה אינה במקור – א' ש'] (פס' 16).