טפסים חדשים לקביעת עלות לנייר-ערך נסחר בבורסה בידי יחיד ולהעברת ניירות-ערך נסחרים בבורסה הניתנים כתרומה על-ידי יחיד (לצרכי ניכוי מס במקור בלבד)
אתמול (19.5.2025) פורסמה הודעתם (קישור להודעה) של רו"ח פזית קלימן (סמנכ"לית בכירה שומה וביקורת ברשות המיסים) ורו"ח אמיר דוידוב (מנהל החטיבה המקצועית ברשות) בנושא "פרסום טפסים חדשים – טופס 746, 747 ו-748 המשמשים לקביעת עלות לנייר ערך נסחר בבורסה על ידי יחיד ולהעברת ניירות ערך נסחרים בבורסה הניתנים כתרומה על ידי יחיד (לצרכי ניכוי מס במקור בלבד)".
כמוסבר להלן, עניינה של ההודעה בשלושה טפסים חדשים אשר נועדו לעניין ניכוי מס במקור בלבד.
בהתאם, מובהר בהודעה, כי אין בשלושת הטפסים האמורים משום קביעת שומה, עניין הנתון לסמכות פקיד-השומה בהתאם לשיקול דעתו.
טופס 748 – פטוֹר מניכוי מס במקור בגין תרומה של ניירות-ערך נסחרים בבורסה
ההחלטה מיום 21.3.2024
כידוע, סעיף 46 לפקודת מס הכנסה מַקנה זיכוי ממס בגין תרומה לקרן לאומית או למוסד ציבורי כמשמעותו בסעיף 9(2) לפקודה ששר האוצר קבע אותו לעניין זה באישור ועדת-הכספים של הכנסת.
שיעור הזיכוי הינו בשיעור 35% מסכום התרומה אם התורם הוא יחיד ובשיעור הקבוע בסעיף 126(א) אם התורם הוא חבר-בני-אדם, והכל בכפוף להוראות אותו סעיף 46.
בהוראת ביצוע מס' 3/2001 מיום 7.2.2001 בנושא "נוהל בדיקה וכללים לקביעת התרת זיכוי ממס בגין תרומה למוסד ציבורי עפ"י סעיף 46 לפקודת מס הכנסה (קישור להוראת הביצוע) צוין, בין היתר,* כי כאשר ניתנת תרומה בשווה-כסף (כגון: חפצי אומנות, ציוד ומחשבים, נדל"ן) והתורם לא קיבל כל תמורה, זכות או טובת הנאה כנגד התרומה, יינתן זיכוי בגין שווי התרומה; וכי שווי התרומה ייקָבע על-ידי הערכת שמאי שתצורף לקבלה.
* ראו סעיף 2.2.א.1. להוראה האמורה.
ביום 21.3.2024, וכפי שדיווחנו במבזק מס' 2070, פורסמה החלטתה של החטיבה המקצועית ברשות המיסים (קישור להחלטה) בנושא זיכוי ממס לפי הוראות סעיף 46 לפקודת מס הכנסה, וזאת כאשר התורם מבקש פטוֹר ממס רווחי הון לפי סעיף 97(א)(4) לפקודה* בגין תרומה של נכס הכפוף להוראות חלק ה לפקודה או פטוֹר ממס שבח לפי סעיף 61(א) לחוק מיסוי מקרקעין** בגין תרומה של זכות במקרקעין הכפופה להוראות החוק האמור.
* סעיף זה קובע פטוֹר ממס רווחי הון לגבי "מתנה למדינה, לרשות מקומית, לקרן קיימת לישראל, לקרן היסוד – המגבית היהודית המאוחדת לישראל, או למוסד ציבורי כמשמעותו בסעיף 9(2)".
** סעיף זה קובע פטוֹר ממס שבח לגבי "מכירת זכות במקרקעין ללא תמורה למוסדות ציבור פטורה ממס". נזכיר, כי תקנה 9 לתקנות מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (מס רכישה), התשל"ה-1974 קובעת כי "מוסד ציבורי" כמשמעותו בסעיף 61(ד) לחוק יהיה חייב במס רכישה בשיעור 0.5% לגבי מכירת זכות במקרקעין אם שוכנע המנהל כי המקרקעין משַמשים או ישמשו בעתיד את המוסד במישרין בלבד. ראו לעניין זה, ובין היתר, את פסק-הדין שניתן על-ידי ועדת-ערר מיסוי מקרקעין שליד בית-המשפט המחוזי בנצרת ביום 4.10.2021 בעניין ישיבת קרית שמונה שאליו נדרשנו במבזק מס' 1941 מיום 20.10.2021 (קישור למבזק).
וכך צוין בהחלטה: "בכפוף לעמידה בהוראות סעיף 46 ו-97(א)(4) לפקודה והוראות סעיף 61(א) לחוק מיסוי מקרקעין ובכפוף לעמידה בכללים שבהוראת הביצוע, ניתן יהיה לקבל זיכוי על תרומה בשווה כסף, לפי סעיף 46 לפקודה וזאת גם במקרים בהם נדרש על ידי הנישום פטור ממס רווח הון לפי סעיף 97(א)(4) לפקודה או פטור משבח לפי סעיף 61(א) לחוק מיסוי מקרקעין על העברת הנכס הון למוסד הציבורי" [ההדגשות אינן במקור – א' ש'.]
נזכיר, כי ההחלטה אינה חלה על תרומה של מלאי או כל תרומה אחרת שאינה כפופה לסעיף 97(א)(4) לפקודת מס הכנסה או לסעיף 61(א) חוק מיסוי מקרקעין.
טופס 748 החדש
בהמשך לאמור, נבקש לעדכנכם, כי במסגרת הודעתם האמורה של רו"ח פזית קלימן ורו"ח אמיר דוידוב, פורסם טופס חדש – טופס 748 (קישור לטופס) – שעניינו בפטוֹר מניכוי מס במקור בגין תרומה של ניירות-ערך נסחרים בידי נישום יחיד שיש לו תיק פעיל במס הכנסה.
כך, ובמסגרת ההודעה, צוין, כי בהתקיים תנאי סעיף 97(א)(4) לפקודת מס הכנסה ובהמשך להחלטה מיום 21.3.2024 שצוינה לעיל, הוחלט לאפשר לנישום יחיד שיש לו תיק פעיל במס הכנסה והמבקש לתרום ניירות-ערך הנסחרים בבורסה ומוחזקים באמצעות חָבר בורסה ישראלי, להגיש לפקיד-השומה בקשה לפטור מניכוי מס במקור על-גבי טופס 748;* וכי לאחַר קבלת אישור הפטוֹר מניכוי כאמור מפקיד-השומה (סעיף 7 לטופס) על הנישום להציג את האישור לחָבר הבורסה** על-מנת שבהעברת תרומת ניירות-הערך לא ינוכה מס במקור.
* יש להגיש את הטופס דרך מערכת הפניות לרשות המסים באתר רשות המסים באופן הבא: נושא ראשי: "מס הכנסה", נושא משני: "אישורים וטפסים", פירוט נושא: "תרומת ניירות ערך נסחרים (טופס 748)". לאחר ההגשה, הבקשה תועבר אוטומטית לטיפול פקיד-השומה הרלוונטי ובסיומו יינתן מענה ב"אזור האישי".
** מלבד הטופס (כשהוא מלא וחתום על-ידי הנישום, מקבל התרומה ופקיד-השומה ללא שינויים ידניים), אין צורך לצרף מסמכים נוספים.
עוד, ובין היתר, צוין בהודעתם של רו"ח פזית קלימן ורו"ח אמיר דוידוב,* כי הפטוֹר מניכוי המס במקור בגין התרומה יינתן, בין היתר, בהתקיים כל אלה: (א) מדובר ביחיד תושב ישראל; (ב) מקור ניירות-הערך המועברים אינו באופציות/מניות/תגמול הוני אחר שהתקבלו עבור שירות, בין היתר, במסגרת סעיף 3(ט) לפקודת מס הכנסה או במסגרת סעיף 102 לפקודה, לרבות במסלול רווח הון באמצעות נאמן; (ג) התורם הינו בעל תיק פעיל במס הכנסה ומתחייב להגיש דוח עבור שנת-המס בה מועברים ניירות-הערך; (ד) לא נעשתה בעבר כל פניה לרשות המיסים באשר לפעולה המתוארת; ו-(ה) אין יחסים מיוחדים** בין התורם לבין מקבל התרומה.
* וראו גם סעיף 5 לטופס.
** ההודעה אינה מַבהירה מהם "יחסים מיוחדים".
טופסי 746 ו-747 – בקשה לקביעת עלות ניירות-ערך נסחר בידי יחיד לצורך ניכוי מס במקור
הטופס הקודם – טופס 938
במבזק מס' 1981 מיום 3.7.2022 דיווחנו על הודעת רשות המיסים בדבר פרסום מסלול ירוק חדש שעניינו בקבלת החלטת מיסוי לגבי נישום המחזיק מניות נסחרות* באמצעות חבר בורסה, אשר עלותן הרשומה אצל חבר הבורסה אינה תואמת לתמורה אשר שולמה בגינן בפועל ושנרכשו על ידיו באחד משני האופנים הבאים: (א) מועד רכישת המניות על-ידי הנישום קָדם לרישומן למסחר בבורסה; (ב) המניות נרכשו על-ידי הנישום במסגרת רכישה מחוץ לבורסה לאחַר רישום החברה למסחר בבורסה.
* כותרתו של המסלול החדש היא "בקשה לקביעת עלות לני"ע נסחר לצורך ניכוי המס במקור", אך עניינו במניות נסחרות ולא בניירות-ערך נסחרים אחרים (ראו, בין היתר, את כותרת סעיף 3 להסדר).
בהתאם למסלול החדש, שנקבע בטופס 938 (קישור לטופס), המחיר המקורי של המניות יירשם בחשבון בעליהן לפי העלות ששולמה על ידיו בגינן בתמורה כספית בלבד.
זאת, לצורך ניכוי מס במקור על-ידי חברי הבורסה בלבד.*
* בהתאם, צוין בטופס, כי אין בהסדר האמור כדי לקבוע שומה בדרך כלשהי או לגרוע מסמכות כלשהי של פקיד-השומה לקבוע שומה לנישום, לרבות לעניין קביעת העלות ויום הרכישה.
החלת ההסדר הותנתה במספר תנאים מצטברים (ראו סעיף 7 לטופס):
1. בעל המניות הינו יחיד תושב ישראל;
2. המניות נרכשו בתמורה כספית בלבד;
3. המניות נרכשו בתנאי שוק ללא התחייבות לתמורות נוספות לרבות מתן אופציות ו/או שירותים נוספים;
4. רכישת המניות לא בוצעה בדרך של מימוש אופציה על-ידי בעל המניות;
5. המניות לא נרכשו מ"קרוב" כהגדרתו בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה;
6. המניות לא התקבלו במתנה;*
* לרבות, בהיעדר הוראה לסתור, מתנה שלא הייתה פטורה ממס.
7. בעל המניות הינו בעל תיק במס הכנסה, ומתחייב להגיש דוח שנתי בגין שנת-המס בה המניות תימכרנה;
8. בעל המניות מתחייב לשמור את כל האסמכתאות לעניין קביעת עלות המניות עד למועד התיישנות דוח המס לשנת-המס בה המניות תימכרנה, בהתאם להוראות פקודת מס הכנסה;
9. לא נעשתה בעבר כל בקשה לרשות המסים באשר לקביעת העלות למניות;
10. ידוע לבעל המניות כי הֶסדר ניכוי מס זה ייכנס לתוקפו רק לאחַר קבלת אישור בהתאם להוראות סעיף 158ג לפקודה;
11. כל הפרטים שנמסרו על-ידי בעל המניות נכונים, מלאים ומדויקים.
ככל שהמניות נרכשו במספר שכבות, נדרש היה למלא את הפרטים הרלבנטיים במסגרת הנספח לטופס.
הטפסים החדשים – טופסי 746 ו-747
במסגרת הודעתם מיום 19.5.2025 של רו"ח פזית קלימן ורו"ח אמיר דוידוב, פורסמו שני טפסים חדשים נוספים – טופס 746 (קישור לטופס) וטופס 747 (קישור לטופס) – שעניינם בבקשה לקביעת עלות נייר-ערך נסחר בידי יחיד, לצורך ניכוי מס במקור, מקום בו העלות הרשומה אצל חָבר הבורסה אינה תואמת לעלות ששולמה בגין נייר-הערך בפועל.
זאת, בהסתמך על הצהרת הנישום* ומסמך מאַמת שיוצג לעניין העלות המקורית ששולמה, לפי הצהרת הנישום, ורק במצב דברים בו אין שינוי בזהוּת המחזיק בנייר-הערך.
* ראו, בין היתר, את הסיפא לסעיף 5 לטפסים האמורים, שבמסגרתו על היחיד, בעל המניות, לסמן X במקום המתאים: ♦ נייר-הערך נרכש בתמורה כספית בלבד ♦ נייר-הערך נרכש בתנאי שוק, ללא התחייבות לתמורות נוספות לרבות מתן אופציות ו/או שירותים נוספים ♦ רכישת נייר-הערך בוצעה בדרך של מימוש אופציה על-ידי בעל המניות ♦ נייר-הערך נרכש מ"קרוב", כהגדרתו בסעיף 88 לפקודה ♦ נייר-הערך התקבל במתנה.
הטפסים החדשים מחליפים את טופס 938 שצוין לעיל והם מיועדים לנישומים יחידים בלבד שהם בעלי תיק פעיל במס הכנסה וביחס לניירות-ערך המוחזקים בידי חָבר בורסה ישראלי בלבד.
טופס 747 נועד למקרים בהם העלות השנתית המוצהרת על-ידי הנישום בגין נייר/ות-הערך אינה עולה על 500,000 ₪; ואילו טופס 746 נועד למקרים בהם העלות השנתית המוצהרת עולה על 500,000 ₪ והוא תקֵף רק לאחַר חתימת פקיד-השומה על גבי הטופס.
את הטפסים יש להגיש באמצעות "מערכת הפניות לרשות המיסים" שבאתר הרשות באופן הבא: נושא ראשי: "מס הכנסה", נושא משני: "אישורים וטפסים", פירוט נושא: "קביעת עלות נייר ערך נסחר בידי יחיד (טפסים 746 ו-747").
לאחַר הגשת הטפסים יש לפעול כדלקמן:
טופס 747 – יש להגיש את הטופס לחָבר הבורסה כשהוא מלא וחתום על-ידי הנישום וללא שינויים ידניים, בצירוף שני אלה: (א) אישור ממשרד השומה לפיו הנישום בעל תיק פעיל במס הכנסה (לצורך כך, ניתן להעלות צילום מסך מהאזור האישי של הנישום בנושא "התיקים שלי"); (ב) אישור ממשרד השומה על הגשת טופס 747 לפקיד השומה (אישור כאמור יכול להתקבל באמצעות תגובה שהתקבלה ממשרד השומה לפניה, המאשרת הגשת הטופס ומוצגת באזור האישי).
טופס 746 – לאחַר שהתקבל אישור פקיד-השומה לטופס 746 (סעיף 6 לטופס), ניתן להגיש את הטופס כאמור לחָבר הבורסה (מלבד הטופס (כשהוא מלא וחתום על-ידי הנישום ופקיד-השומה ללא שינויים ידניים) אין צורך לצרף מסמכים נוספים).