הארכת הקפאת הליכי אכיפה והוצל"פ
במבזק מס' 2171 מיום 9.3.2026 דיווחנו על פרסום הודעת דוברוּת רשות המיסים (קישור להודעה) לפיה בְּשל בקשת הלשכות המקצועיות ולאור המצב הביטחוני בו שרויה המדינה בעקבות מבצע "שאגת הארי", ועל-מנת להקל על הציבור, הורה מנהל רשות המסים, עו"ד שי אהרונוביץ', על מתן מספר הקלוֹת ובכללן אי-הטלת עיקולים חדשים בגין חובות בכלל מערכי המס, מס הכנסה, ניכויים, מיסוי מקרקעין, מע"מ ומכס וכן אי-ביצוע הליכי הוצאה לפועל עד ליום 12.4.2026 תוך שמועד זה יעודכן בהתאם למצב הביטחוני. כל זאת, למעט מקרים חריגים באישור של סמנכ"לית בכירה לאכיפת הגבייה בלבד.
אולם, קנסות, הפרשי הצמדה וריבית יחולו על-פי החוק ואין מדובר בביטול של עיקולים קיימים או מחיקת חובות אלא רק בעצירת ההליכים האמורים.
בהמשך לכך, נבקש לעדכנכם, כי אתמול (14.4.2026) פורסמה הודעה נוספת של דוברוּת רשות המיסים (קישור להודעה הנוספת) ולפיה מנהל הרשות החליט על הארכת תוקפה של הקפאת הליכי האכיפה וההוצאה לפועל כאמור.
בהתאם להארכה, לא יוטלו עיקולים חדשים בגין חובו, וכן לא יבוצעו הליכי הוצאה לפועל, עד ליום 29.4.2026, למעט מקרים חריגים באישור סמנכ"לית בכירה לאכיפת הגבייה.
עוד הוחלט, כי הָחל מיום 30.4.2026 יחודשו הליכי האכיפה על כל החייבים למעט חייבים שהוגדרו כזכאים להקלות בְּשל מבצע "שאגת הארי",* אשר לגביהם תחול ההקפאה עד ליום 30.6.2026.
* ואלה הזכאים להקפאה: מי שנפגע פיזית מפעולות מלחמה במבצע "שאגת הארי", מבצע "עם כלביא" ומלחמת "חרבות ברזל, בן זוגו והוריו; משרת מילואים במהלך מבצע "שאגת הארי" ובן זוגו; מי שהגיש תביעה לפיצויים בגין נזק ישיר בשל מבצע "שאגת הארי" ובן זוגו.
הודגש בהודעה הנוספת, כי הפרשי הצמדה, ריבית וקנסות יחולו על פי החוק, ואין מדובר בביטול של עיקולים קיימים או מחיקת חובות אלא רק בעצירת ההליכים האמורים.
עוד צוין, כי למיַיצגים המגויסים לשירות מילואים יינתן (כבעבר) מענה מיוחד, מלבד בערוצי הפנייה הרגילים, גם בתיבת פניות ייעודית במטה אכיפת הגבייה ברשות המיסים.
דיווח מקוצר על הכנסות-חוץ בשנת-המס 2025 – תזכורת
כידוע, על-מנת לפשט את הליכי הדיווח ותשלום המס, הותקנו תקנות מס הכנסה (מקדמות בשל הכנסת חוץ), התשס"ד-2004.
תקנות אלו מאפשרות לבצע דיווח מקוצר על הכנסות שמקורן מחוץ לישראל (ובכללן הכנסות פיננסיות), כאשר עמידה בדרישות הדיווח המקוצר עשויה לפטוֹר מחובת הגשת דו"ח שנתי.
עם זאת, יש לזכוֹר, כי הכְּלָלים המיוחדים שנקבעו לגבי חישוב חבות המס לצורך הדיווח המקוצר עלולים להביא לחבות אפקטיבית במס גבוהה יותר מאשר במקרה של דיווח רגיל. על-כן, אף אם אין חובה, בנסיבות העניין, להגיש דו"ח שנתי, ייתכן שכדאי "להתנדב" ולהגיש דו"ח שנתי (במקום הדו"ח המקוצר) ולשלם מס נמוך יותר.*
* להרחבה בנושא הדיווח המקוצר, לחצו כאן.
מועד הגשת הדיווח המקוצר לגבי הכנסות-החוץ בשנת-המס 2025 הינו עד סוף אפריל 2026.
דו"ח שנתי (בלתי-מקוּון) לשנת-המס 2025 בידי יחידים – תזכורת
כידוע, על יחידים שאינם חייבים בהגשת דו"ח שנתי מקוּון* להגיש את הדו"ח לא יאוחר מיום 30.4 בכל שנה.**
* סעיף 131(ב2) לפקודת מס הכנסה, שנוסף במסגרת תיקון 161, קובע, כי יחיד החייב בהגשת דו"ח מכוח הוראות סעיף 131(א)(1)-(4), (5א), (5ג), (5ד) ו-(6) לפקודה, ויש לו הכנסה לפי סעיף 2(1), (2) או (8) לפקודה, יגיש את הדו"ח השנתי באופן מקוּון, כפי שיורה מנהל רשות המיסים, בצירוף הצהרה בטופס שקבע המנהל, שלפיה הפרטים והידיעות שמסר בדו"ח הם נכונים ומלאים, וכן פֶּלֶט חתום בידיו של הדו"ח האמור ("דו"ח עצמאי מקוּון"). עוד נקבע, כי יחיד כאמור שלא הגיש דו"ח עצמאי מקוּון, יראוהו, לעניין הוראות פקודת מס הכנסה, כמי שלא הגיש דו"ח. עם זאת, סעיף 131(ב2)(4) לפקודת מס הכנסה מַסמיך את שר האוצר, באישור ועדת-הכספים של הכנסת, לקבוֹע סוגי יחידים שיהיו פטוּרים מחובת הגשת דו"ח עצמאי מקוּון, בהתאם לקריטריונים של מצב כלכלי, גובה הכנסות ומצב בריאותי, וכן מנימוקים מיוחדים אחרים, שייקָבעו בתקנות. מכוח אותו סעיף 131(ב2)(4) לפקודה, הותקנו תקנות מס הכנסה (פטור מהגשת דוח עצמאי מקוון), התש"ע-2010, הפוטרות יחידים מסוימים מהגשת דו"ח עצמאי מקוּון.
** סעיף 132 לפקודת מס הכנסה.
בעבר, נהגה רשות המיסים לדחות את מועדי הגשת הדו"ח השנתי הן לגבי יחידים שאינם חייבים בהגשת דו"ח שנתי מקוּון, הן לגבי יחידים שחייבים בהגשת דו"ח מקוּון והן לגבי חברות ומלכ"רים ובעלי שליטה.
עד היום, וככל הנראה עֵקב המלחמה, טרם פורסמה הודעה בנושא, כך שיש להיערך להגשת הדו"ח במועדים הרגילים.
עדכון מערכת תיאומי המס בעקבות ריוּוח מדרגות מס הכנסה
במבזק האחרון (מבזק מס' 2176) דיווחנו, בין היתר, על פרסום חוק ההתייעלות הכלכלית (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת התקציב 2026), התשפ"ו-2026 ("חוק ההתייעלות הכלכלית") (קישור לחוק ההתייעלות).
נזכיר, כי במסגרת חוק ההתייעלות נכלל, בין היתר, תיקון 288 לפקודת מס הכנסה (ראו סעיפים 7-5 לחוק ההתייעלות הכלכלית, המהווים את פרק ג לחוק האמור) שעניינו בריוּוח מדרגות המס הקבועות בסעיף 121 לפקודה לגבי הכנסה מיגיעה אישית ולגבי הכנסה שאינה מיגיעה אישית, וזאת בתחולה רטרואקטיבית מיום 1.1.2026 לגבי הכנסה שתופק או תיצָמח משנת-המס 2026 ואילך.
כך, לגבי הכנסה שאינה מיגיעה אישית הכפופה להוראות סעיף 121(א) לפקודת מס הכנסה, טווח ההכנסה החייב במס בשיעור 31% הורחב כך שהוא מסתיים ב-301,200 ₪ במקום 269,280 ₪ (ובמקביל טווח ההכנסה החייב במס בשיעור 35% צומצם כך שמתחיל ב-301,200 ₪ (במקום 269,280 ₪) ומסתיים ב-560,280 ₪.
ואילו על הכנסה מיגיעה אישית לפי סעיף 121(ב) לפקודת מס הכנסה, טווח ההכנסה החייב במס בשיעור של 20% הורחב עד 228,000 ₪ במקום 193,800 ₪ וטווח ההכנסה החייב במס בשיעור של 31% הורחב כך שמתחיל ב-228,001 ₪ ומסתיים ב-301,200 ₪ במקום 269,280 ₪.*
* להודעתו בנושא (הכוללת, בין היתר, הנחיות למעסיקים וללשכות השירות) של רו"ח (משפטן) רובי בוטבול, סמנכ"ל בכיר שומה וביקורת (בפועל) ברשות המיסים, לחצו כאן. ראו גם את הודעתה בנושא של דוברוּת הרשות (קישור להודעה).
בהמשך לכך, נבקש לעדכנכם, כי ביום א, 12.4.2026, פורסמה הודעת דוברוּת רשות המיסים (קישור להודעה) לפיה מערכת תיאומי המס עודכנה בהתאם לריוּוח מדרגות המס. וכך צוין בהודעה:
"רשות המסים מודיעה כי מערכת תיאומי המס עודכנה בהתאם לריווח מדרגות מס הכנסה שאושר על ידי הכנסת, וכעת ניתן לבצע תיאומי מס לשנת 2026 בהתאם לריווח המעודכן.
שכירים שלא ביצעו תיאום מס בשנת 2026 על אף שהם נדרשים לו, בעקבות הודעות רשות המסים על הארכת תוקפם של תיאומי המס משנת 2025 – נדרשים לבצעו כעת. תיאומי המס משנת 2025 בתוקף עד ה-13.5.2026, כלומר, עד משכורת אפריל 2026 כולל.
שכירים שכבר ביצעו תיאום מס במהלך שנת 2026, אינם נדרשים לעדכן את תיאום המס בעקבות ריווח המדרגות. שכן, אם הכנסתם השנתית הצפויה נמוכה מ-193,800 אלף ₪ – הם לא יושפעו מהחקיקה. אם הכנסתם השנתית הצפויה גבוהה מ-193,800 אלף ₪ – רשות המסים תבצע עבורם את העדכון הנדרש באופן יזום."